DENEMARKEN

herfst 2012

In de herfst van 2012 trok ik wederom naar Denemarken. Deze keer geheel alleen en alleen om megalieten te bekijken. Mijn voorbereiding was dan ook degelijker geweest dan bij het bezoek van 2011. Het eerste idee was een bezoek aan Denemarken en Zuid-Zweden. Op basis van het boek van Julian Cope plande ik een tocht via Fyn en Sjælland naar het zuiden van Zweden. Met uitstapjes naar Langeland, Møn en Lolland. Daarna voegde ik daar (mogelijk) interessante sites aan toe die ik via het Megalitic Portal verzamelde. In Denemarken kwam ik al aan meer dan 100 sites die ik wilde bekijken. Bij een gemiddelde van 15 per dag zou dat nog maar net lukken in een week. Zweden werd van mijn lijst geschrapt.

Uiteindelijk ging de toch eerst naar Fyn. Vanuit Deventer een goede 600 km en als het allemaal mee zat bij Hamburg goed te doen. Zo kon ik onderweg in het zuiden van Jutland bij Vedsted en Over Jerstal 2 sites bezoeken met meerdere megalieten. Maar daarna naar Fyn. Bij het vallen van de avond zette ik op de camping van Blommenslyst mijn tent op aan het meer van de camping. Met een vochtigheidsgraad van 90% misschien niet de beste plek, maar eigenlijk lagen alle plekken rond dit meer. Camping Blommenslyst krijgt van mij 5 sterren.

Vanuit Blommenslyst bezocht ik de sites op Fyn en op Langeland. Daarna ging het verder, de brug over de kleine Belt over naar Sjælland richting Lolland. Net over de brug bezocht ik het voormalige vikingfort "Trelleborg". De camping van Guldborg was een afknapper en afrader. Hoewel in het ANWB-boekje "Charmecampings in Scandinavië" is dit voor de winterkampeerder een echte afrader. Tenzij je natuurlijk tussen de Duitse seizoenswerkers een biertje wil drinken en wil filosopheren over de positieve inbreng van het Nazi-regime. Ik vond het geen prettig gesprek in ieder geval. Dit soort mensen probeert van alles iets volkseigens te maken en denkt een rechtstreekse verband te zien tussen de Scandinavische megalieten en de Germaanse cultuur. Of moet ik hier Kultus schrijven.
Vanuit deze camping kon ik wel mooi de sites van Lolland, Falster en Møn bezoeken. Vooral het bos van Frejlev Skov was indrukwekkend. Op zo´n klein gebied zoveel verschillende megalieten.

Vanaf Guldborg ging de tocht noordwaards, naar Kopenhagen. Maar niet na de laatste megalieten en Møns Klint, de kliffen van Møn, met een bezoek te hebben vereerd. Twee nachten stond ik nog op een standcamping bij Kopenhagen. Het waren de laatste nachten van het seizen dat deze camping open was, bijna alle gasten waren vertrokken. Maar het belangrijkste: prachtig sanitair. Een verademing na de viezigheid van Guldborg. De dag tussen deze twee nachten werd wederom gevuld met een bezoek aan een aantal mooie megalieten.

En dan rest slechts de tocht naar huis. Ik weet nog steeds niet hoeveel megalieten ik bezocht, misschien niet alle 115 op mijn lijst, maar wel heel weel. Het voordeel van een tocht als deze is in ieder geval wel een goed beeld geeft van de verscheidenheid en de overeenkomsten van de Deense megalieten, de Jætterstue, de rund- en langdysse, de gravhøje. Het was de moeite waard.